SEZONA 1948 - 1961

Košarkaški klub METALAC je osnovan 24.03.1948. godine, pod imenom BUDUĆNOST, kada je i održana prva izborna konferencija na kojoj je donesena odluka o uključivanju kluba u ligaško takmičenje. 1947. godine, u bioskopskoj sali Tiosava Blagojevića, održan je seminar o košarci, a zatim je, na Pećini, 30. marta 1947. godine odigrana i prva utakmica, Budućnost- KNOJ, 16:10. Milorad Ćitaković i Slavko Končina su bili prvi treneri. Prvu zvaničnu utakmicu KK METALAC odigrao je iste godine u Čačku protiv KK Borac i izgubio sa 69:19. Za relativno kratko vreme klub je uspeo da uđe u viši rang takmičenja. U južnu grupu Srpske lige, klub pod imenom KK METALAC ulazi 1954. godine kao ekipa bez poraza u Beogradskoj zoni. Za KK METALAC su tada igrali: Ljubisav Branković, Slobodan Petrović, Bratislav Budimirović, Ilija Srećković, Miloje Mića Orlović, Miroslav Bata Jovanović, Luka Stančić, Nikoljski, Šoškić, Slobodan Jevtić, Trifunović, Nedeljko Pavlović. Trener je bio Čedomir Vidaković Šeka. Od 1954. godine do 1960. godine KK METALAC se takmiči u Srpskoj ligi. Finansijski problrmi počinju 1959. godine, pa je klub bio prinuđen da, u sezoni 1960. godine, posle nekoliko odigranih kola, istupi iz Lige i odustane od daljeg takmičenja. I mada više nije bio klub koji se takmičio u bilo kom rangu, KK METALAC, ne odustaje od traženja rešenja da se pronađe način za ponovno oživljavanje rada kluba i takmičenja. 1961 - 1973.

SEZONA 1961 - 1973

Od 1961. KK METALAC započinje sa organizovanim radom. Trener je Luka Stančić koji je i igrač a pored njega za klub nastupaju i Antonije Purić, Radivojević, Višić, Miroslav Popović, Mihailović, Milan Engel, Ivan Đorđević, Vojislav Cerović, Rakić i Panta Kovačević. KK METALAC u Čačku 1962. godine osvaja titulu prvaka Srbije i takmičenje nastavlja severnoj grupi Srpske lige. Košarkaši KK METALCA osvajaju drugo mesto i od 1964. godine se takmiče u jedinstvenoj Srpskoj ligi. 1966. godine klub pojačavaju: Branko Kecojević, Tomislav Jovančić i Ilija Ilić, a te godine ponovo postaju prvaci Srbije, ali u kvalifikacijama, koje su održane u Slavonskom Brodu, ne uspevaju da se izbore za plasman u Prvu ligu. Do reorganizacije takmičenja dolazi 1968. godine, kada su formirane dve grupe Druge savezne lige. KK METALAC se, sa još jedanaest klubova, našao u grupi Istok, gde u prvoj sezoni osvaja drugo mesto. U sezoni 1969-70 KK METALAC je, posle prvog dela takmičenja zauzimao prvo mesto na tabeli. Opterećen lošom materijalnom situacijom i bez Hale sportova, KK METALAC se opredeljuje se za rad sa mlađim kategorijama, i tada šansu dobijaju Branko i Zoran Kovačević, Vojislav Kecojević, Darko Marjanović, Drago Medan, Milan Jerinić i Milutinović. U toj takmičarskoj sezoni KK METALAC osvaja treće mesto. Narednih godina KK Metalac se uspešno takmiči u Drugoj ligi.

SEZONA 1973 - 1979

Svoj dugogodišnji san KK Metalac ostvaruje 14. aprila 1973. godine kada se plasirao u Prvu Jugoslovensku Saveznu Ligu. Te sezone, žestoku borbu za ulazak u Prvu Saveznu Ligu, KK METALAC je, do poslednjeg kola vodio sa novosadskom KK Vojvodinom, a plasman je uspeo da obezbedi pobedivši u poslednjem kolu KK Mladost iz Zemuna (85:73).
Ovaj podvig, ulazak u Prvu ugoslovensku Saveznu Ligu ostvarili su igrači:
Ivan Đorđević, kapiten (inžinjer, rođen 5 februara 1947. godine u Valjevu)
Zoran Kovačević
(student, rođen 21 jula 1953. godine u Beogradu)
Goran Radisavljević
(učenik, rođen 19 marta 1955. godine u Ljigu)
Milan Jerinić (radnik, rođen 19 decembra 1949. godine u Valjevu)
Nedeljko Stanojević
(učenik, rođen 19 novembra 1954. godine u Valjevu)
Dušan Ružičić
(učenik, rođen 15 januara 1956. godine u Valjevu)
Darko Marjanović
(student, rođen 14 septembra 1952. godine u Valjevu)
Dragan Medan
(student, rođen 31 maja 1952. godine u Mariboru)
Rajko Borisavljević
(student, rođen 25 avgusta 1952. godine u Valjevu)
Slobodan Ivković
(student, rođen 5 septembra 1951. godine u Goraždu)
Vojislav Kecojević
(student, rođen 15 novembra 1952. godine u Bećeju)
Branko Kovačević
(student, rođen 15 marta 1951. godine u Beogradu)
Trener je bio Luka Stančić, a predsednik kluba Stanimir Stefanović.
U Prvoj ligi KK METALAC je odigrao šest uzastopnih prvoligaških sezona, i u tom periodu KK METALAC je uspeo da pobedi sva najpoznatija imena jugoslovenske klubske košarke, a
među najznačajnijim uspesima su: pobeda nad KK Jugoplastikom u Splitu, Bosnom u Sarajevu i Partizanom i Crvenom zvezdom u Beogradu. Najbolji igrač KK METALCA u toj generaciji, a po mnogima najbolji igrač svih vremena, Branko Kovačević bio je četvrti na listi strelaca u sezoni 1976/77. Kao najuspešnija prvoligaška sezona KK METALCA od njegovog osnivanja vodi se sezona 1976/77. Osvojili su 9. mesto stigli do četvrtfinala kupa Jugoslavije. Poslednju prvoligašku utakmicu Valjevci su odigrali 31.03.1979. godine sa KK Jugoplastikom u Splitu.

SEZONA 1979 - 1992

Od 1979. godine KK METALAC se takmiče u Prvoj B ligi. Sa manje ili više uspeha nastoje da se vrate u društvo najboljih, a najbliži tome bili su između 1980. godine i 1982. godine kada im je nedostajalo malo sportske sreće, ali i bolja organizacija u klubu. Najveći teret nosili su Vojislav Kecojević, Milan Đurica, Nebojša Matić, Dejan Dobrivojević, Marjan Đurić, Mihailo Poček i Duško Đukanović. Trener ekipe je bio Luka Stančić. Vojislav Kecojević i Duško Đukanović su te godine bili članovi seniorske reprezentacije Srbije i odigrali šest utakmica protiv reprezentacija Rusije i Bugarske, a Nebojša Matić na tri utakmice protiv Bugarske. Naredne godine dolazi do novog podmlađivanja sastava, a reorganizacija takmičenja spašava KK METALAC od ispadanja u niži rang. U sezoni 1984-85 KK METALAC ispada u niži rang takmičenja, i pored činjenice da je sezonu završio sa skorom od 12 pobeda i deset poraza, ali, kao peti tim odozdo, se preselio u Prvu srpsku ligu. Kormilo od Luke Stančića preuzima Zoran Kovačević i osvajanjem prvog mesta KK METALAC se vraća u Prvu B ligu. Te sezone, KK METALAC osvaja osmo mesto, trener Zoran Kovačević se povlači, a na njegovo mesto se vraća, po treći put, Luka Stančić.KK METALAC je te sezone završio takmičenje na osmom mestu. Novi igrači su Radomir Simić, Miodrag Planojević, Marko Radojičić, Dejan Pavić, Vladimir Đokić, Dragan Simeunović, Dragan Đukić, Saša Rajić, Aca Dragićević, Vojislav Alimpić i Bojan Tadić. Od 1990. godine do 1992. godine, KK METALAC se takmiči u Prvoj Srpskoj ligi i osvajanjem drugog mesta omogućuje plasman u Prvu B ligu gde zauzima drugo mesto i posle četrnaest godina se ponovo plasirao u Prvu A ligu. KK METALAC je u sezoni 1992-93 igrao pod imenom KK Femili Lajn, trener je bio Zoran Kovačević, a nastupali su: Vladimir Đokić, Saša Rajić, Bojan Tadić, Žarko Vujović, Zlatan Prelić, Željko Moljević, Dragan Đukić, Aleksandar Matijašević, Aca Dragićević, Aleksandar Avlijaš, Nikola Vičentijević i Marko Radojičić. Predsednik KK Metalca u ovom periodu je bio dr Aleksa Đurovič.

SEZONA 1992 - 2000

1993. godine KK METALACc se našao u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, pa je izlaz nađen u fuziji sa tada valjevskim B ligašem Big Eneksom, pa je u sezoni 1993/94 nastupao pod nazivom Big Eneks Metalac, i zauzeo je deveto mesto. Trener Big Eneks Metalca bio je dugogodišnji igrač i kapiten Metalca Vojislav Kecojević. U toj sezoni nastupali su: Radomir Simić, Nebojša Matić, Dušan Savić, Dragan Simeunović, Zlatan Prelić, Željko Moljević, Dragan Ilić, Nikola Vićentijević i Duško Đukanović, koji je te sezone bio i drugi strelac lige. Po završetku sezone 1995/96 klub su napustili gotovo svi prvotimci i otišli u druge klubove, pa je ekipa drastično podmladila i u narednu sezonu, 1996-97 u kojoj se takmičila u Prvoj B ligi, ušla znatno oslabljena i zauzela je poslednje mesto, i prešla u niži rang takmičenja, u Prvu srpsku ligu.
Sunovrat se nastavlja i KK METALAC 1999-2000 ispada iz Druge srpske lige sa svojim drugim timom, dok se prvi tim Metalca takmiči pod imenom KK Budućnosti, preuzevši rang takmičenja od pećke Budućnosti koja je u to vreme imala zamrznut status pri KSJ.

SEZONA 2001 - 2003

U sezoni 2001/02, KK METALAC pod imenom KK Budućnost zauzima poslednje mesto i seli se u Prvu srpsku ligu. Posle dosta problema se uspelo u nastojanju da se vrati izvorni naziv kluba i da se, pod svojim imenom, KK METALAC takmiči u Prvoj srpskoj ligi.

SEZONA 2003 - 2008

U sezoni 2003/2004 i 2004/2005 KK METALAC igra u Prvoj Srpskoj ligi a u sezoni 2005/06 zauzimanjem prvog mesta ulazi u Prvu B ligu (Skor 24/2).
2003/2004 - Rakić, Petrović, Gojković, Marković, Đorđić, Relić, Orlović, Tasić, Manjenčić, Srećković i Josić. Trener je Dragan Simeunović.
2004/2005 - Ilić, Marković, Tasić, Veinović, Obučina, Mihailović, Tomašević, Savić, Đorđić i Relić. Trener je Dragan Simeunović. 2006/2007 - Beljić, Petrović, Veinović, Ilić, Đorđić, Rakić, Obučina, Mihailović, Srećković i Savić. Trener je Dragan Simeunović.
Uspon KK METALCA počeo je u sezoni 2007/08 kada je klub zauzeo drugo mesto u takmičenju Prve B lige i treći put se u svojoj istoriji plasirao u najelitniji rang takmičenja (Skor 21/5), Trener KK METALCA u sezoni 2007/08 bio je Dragan Simeunović. Ovaj uspeh ostvarili su igrači: Vladimir Đokić - kapiten, Dejan Beljić,đ Predrag Veinović, Jovan Teodosić, Dragomir Marojević, Srećko Rakić, Marko Ljubojević, Marko Marković, Nedeljko Đorđić, Đukan Đukanović, Ivan Mladenović, Stefan Birčević i Igor Ćirković.

SEZONA 2008 - 2009

U sezoni 2008-2009, KK METALAC, igra Swisslion Ligu Srbije i osvaja treće mesto, pa samim tim se kvalifikovao i za Super Ligu Srbije, gde, u grupi A zauzima 4 mesto, i tim plasmanom obezbeđuje 8 mesto u Košarkaškoj ligi Srbije. Stručni štab KK METALCA su sačinjavali trener Vlade Đurović, a pomoćnici su bili Aleksandar Icić i Dragan Simeunović. Pred kraj Swisslion Lige i u Super Ligi ekipu su vodili treneri Aleksandar Icić i Dragan Simeunović. KK METALAC je u ovoj sezoni osvojio i Liga Kup Srbije i učestvovao na završnici Kupa Radivoja Koraća (Ekipu vode treneri Aleksandar Icić i Dragan Simeunović) među osam plasiranih ekipa. U sezoni 2008-2009 za ekipu KK METALCA su nastupali igrači: Jovan Teodosić - kapiten, Stefan Atanacković, Stefan Birčević, Radomir Marojević, Dragomir Marojević, Nikola Mićević, Aleksandar Tanasković, Đukan Đukanović, Branko Jereminov, Marko Ljubojević, Vuksan Gagović, Dejan Beljić, Nedeljko Đorđić, Tripković Matija, Tomašević Nikola, Bolić Zlatko, Marković Predrag, Ezenibe Harry Onochie i Freeman Reginald Philip.

SEZONA 2009 - 2010

U sezoni 2009/10, KK METALAC je zauzeo, iza čačanskog Borca i Tamiša iz Pančeva, treće mesto, i po drugi put se plasirao u Super Ligu Srbije, a igrao je i u završnici Kupa Radivoja Koraća. U jedinstvenoj Superligi, KK METALAC je zauzeo šesto mesto od osam kolubova, što je i najbolji plasmana u klupskoj istoriji. Ekipu su vodili treneri Milovan Stepandić - pomoćnici Dragan Simeunović i Lazar Gojković. Nakon šesnaestog kola odlazi trener Stepandić, a tim preuzima Dragan Simeunović koji vodi ekipu KK METALCA do kraja takmičenja kao i u Superligi i završnici Kupa Radivoja Koraća. Za KK METALAC te sezone igrali su: Jovan Teodosić - kapiten, Đukan Đukanović, Nenad Kasabašić, Nenad Stefanović, Miroslav Radenković, Vladimir Panić, MIlan Trtić, Marko Ljubojević, Dejan Beljić, Dragomir Marojević, Aleksandar Tanasković, Stefan Birčević, Vuksan Gagović, Nikola Tomašević, MIle Ilić, Bojan Bakić i Ivan Maraš. U ovoj sezoni klub se takmičio i u BIBI-u, Balkanskoj Ligi, gde je, u prva četiri kola ekipu vodio trener Stepandić, a nasledio ga trener Simeunović. KK METALAC je završio takmičenje u četvrtfinalu, porazom od ekipe Fenija iz Kavadaraca (Makedonija).

SEZONA 2010 - 2011

U sezoni 2010/11. KK METALAC je, treći put za redom, izborio plasman u Superligu Srbije, gde je ponovljen uspeh iz prethodne - šesto mesto, koje je osvojeno sa učinkom 6/8 u Superligi. KK METALAC je, u krugu sa ekipom FMP-om i Crvenom Zvezdom nedostajalo 5 poena za polufinale plej-ofa i plasman u Jadransku Ligu. Sezonu je počeo trener Velimir Gašić - pomoćni trener Radomir Simić, a na polusezoni tim je preuzeo trener Milovan Stepandić sa pomoćnim trenerima Draganom Simeunovićem i Radomirom Simićem. Za KK METALAC su igrali: Dejan Beljić - kapiten, Nemanja Perić, Stefan Sinovec, Đukan Đukanović, Dragan Kruščić, Milan Trtić, Duško Bunić, Nikola Tomašević, Stefan Balmazović, Stefan Birčević, Marko Ljubičić, Milovan Savić, Radomir Marojević, Marko Dujković, Stefan Vujić, Miloš Sekulić i Marko Ljubojević.

SEZONA 2011 - 2012

ezonu 2011/2012. KK Metalac, počinje sa trenerom Milovanom Stepandićem i pomoćnicima Draganom Simeunovićen i Lazarom Gojkovićem, ali posle slabih rezultata, samo posle devet odigranih kola, odlazi trener Milovan Stepandić i dolazi trener Boško Đokić, a njegovi pomoćnici su Milinko Petrović i Lazar Gojković. U ovoj sezoni ekipa KK Metalca je uspela da izbori opstanak u prvoj ligi Srbije. Igrači sa kojima je KK Metalac odpočeo sezonu 2011/2012 su bili: Aleksandar Tanasković - kapiten, Nemanja Perić, Stefan Atanacković, Đukan Đukanović, Dragan Kruščić, Milan Trtić, Nikola Tomašević, Stefan Balmazović, Aleksandar Mitrović, Nikola Mićević, Milovan Savić, Radomir Marojević, Stefan Vujić, Miloš Sekulić i Danilo Drašković.

SEZONA 2012 - 2013

Sezonu 2012/2013. KK Metalac, počinje sa trenerom Draganom Nikolićem i pomoćnicima Lazarom Gojkovićem i Vladimirom Miškovićem. U ovoj sezoni KK Metalac je, kao prevashodni cilj imao osvajanje Liga Kupa Srbije i plasman u Superligu, a potom i borbu za ulazak u ABA (Jadransku) Ligu. Igrači sa kojima je KK Metalac odpočeo sezonu su bili: Đukan Đukanović - kapiten, Aleksandar Tanasković, Dragan Kruščić, Dragan Mitrović, Marko Dujković, Dragomir Marojević, Nikola Tomašević, Stefan Balmazović, Stefan Živanović, Petar Jokić, Vladimir Mijović. Petar Božić, Filip Vukosavljević, Vladimir Panić i Frend Kimani. Pre početka takmičenja ekipu napušta Vladimir Panič, a posle nekoliko kola odlazi i Frend Kimani, a zatim Filip Vukosavljević, Vladimir Mijović i Petar Božić, a dolaze Filip Dedjer i Bojan Bakić i priključuje se Stefan Vujić. KK Metalac je u finalu Liga Kupa Srbije pobedio Radnički FMP rezultatom 63:56 (16:16 13:20 15:11 19:9) i osvojio po drugi put u svojoj istoriji ovaj značajan trofej. Kao osvajač Liga Kupa Srbije, KK Metalac se plasirao i u završnicu Kupa Radivoja Koraća, gde je u prvom kolu eliminisan iz daljnjeg takmičenja porazom od ekipe Radničkog iz Kragujevca rezultatom 95:60 (25:19 22:15 14:11 34:15). U sezoni 2012/13. KK Metalac ie po četvrti put izborio plasman u Superligu Srbije, gde je ponovljen uspeh iz sezone 2010/2011 - šesto mesto, koje je osvojeno sa učinkom 4/10 u Superligi. Pred početak Superlige u KK Metalac su došli igrači Slavko Vraneš i Vladimir Dašić, a ekipu je napustio trener Dragan Nikolić. Na čelo stručnog štaba KK Metalca. pred početak Superlige dolazi Milovan Stepandić koji, posle poraza u Užicu od ekipe Slobode, i to trećeg uzastopnog poraza napušta ekipu a na njegovo mesto se postavlja trener Lazar Gojković, a ekipu je kroz takmičenje u Superligi vodio Vladimir Mišković.