Ilić novi trener

Umesto Srđana Flajsa ekipu Metalca u predstojećoj sezoni predvodiće Đorđe Ilić, mladi stručnjak koji je u sredu odradio prvi trening sa ekipom. Novi strateg Metalca će za samo deset dana pokušati da realizuje svoje zamisli i što bolje pripremi ekipu za predstojeća iskušenja.

Perspektivni trener rođen je u prestonici 6. juna 1983. godine, a igračku karijeru gradio je kroz mlađe selekcije i seniorske sastave FMP-a, Borče, Zemuna i još nekoliko klubova. Gotovo deceniju kao trener je proveo u Borči, nakon čega je bio trener mlađih selekcija i seniora Žarkova. Šira javnost najbolje ga poznaje kao pomoćnika u stručnom štabu Mege, a sarađivao je sa Vladimirom Jovanovićem i Marko Baraćem. Jednu sezonu proveo je kao pomoćnik u mađarskom prvaku Sombatelju, a ovo će mu biti prvi seniorski angažman kao glavni trener u KLS-u.

Što se tiče igračkog kadra dres Metalca nakon kontrolnih utakmica neće nositi Miloš Jović, Milutin Vujičić, Igor Jokić i Stefan Vasić, dok su u klubu ostali Marko Grković, Bogdan Rutešić, Vuk Karadžić, Ikena Okeke i Aleksandar Mrgić. Njima će se pridržiti novajlija Luka Vudragović i američki bek Džeremaja Gambrel, koji će u sredu stići u Valjevo. Nema sumnje da će uprava na čelu sa Branislavom Ratkovicom morati da angažuje još nekoliko igrača za sezonu u kojoj će prevashodni cilj biti opstanak.

Dva poraza

Košarkaši Metalca upisali su dva poraza na novim kontrolnim utakmicama pred start sezone u Košarkaškoj ligi Srbiji. Puleni Srđana Flajsa imaće još desetak dana da se što bolje pripreme za start sezone, a nakon kadrovskih u narednim danima gotovo sigurno biće promena i u rosteru.

Oslabljeni sastav najpre je poražen u subotu od lazarevačke Kolubare rezultatom 94:82 (29:19, 21:14, 18:19, 26:30). Član Druge muške košarkaške lige Srbije od ove sezone je pojačan povratnikom Stefanom Birčevićem, nekadašnjim reprezentativcem naše zemlje koji se afirmisao upravo u Metalcu.

Dan kasnije u Hali sportova bolja je bila ekipa Proma iz Donjeg Vakufa sa 80:63 (22:26, 24:8, 19:16, 15:13). U susretu u kojem je protivnik rezultatske dileme otklonio u drugoj četvrtini izdvojio se Ikena Okeke, a priliku na svom parketu dobili su Vojin Obradović i Vasilije Pajić, koji će i u nastavku sezone pokušati da se nametnu treneru Flajsu.

Zbog prehlade na ovim mečevima trener Metalca nije mogao da računa na Milutina Vujičića i Miloša Jovića, bekove od kojih se mnogo očekuje u predstojećoj sezoni.

Ratkovica novi predsednik

Umesto Vladana Jankovića novi predsednik Metalca biće dojučerašnji trener kluba Branislav Ratkovica, odlučeno je jednoglasno na redovnoj sednici Skupštine kluba koja je održana u petak. Mladi Beograđanin dobio je apsolutno poverenje ukupno 22 delegata i u narednom periodu biće na čelu najpoznatijeg valjevskog sportskog kolektiva.

Pre njegovog izbora jednoglasno je prihvaćena neopoziva ostavka Jankovića i ostalih članova Upravnog odbora kao što su Vukašin Dobrivojević, Jovan Teodosić, Vladimir Marić, Ivan Janjušević, Milan Mitrović i Milan Krunić. Sada već bivši predsednik Metalca zahvalio se svima na podršci u minulom periodu dodavši da se povlači iz privatnih razloga.

Novog mladog funkcionera čeka izazovan zadatak da ostvari što bolji rezultat u predstojećoj sezoni, ali i ispuni zacrtane ciljeve vezane za rad sa mlađim selekcijama o kojem je govorio i prisutnima. Svi članovi prihvatili su i predlog da se u Upravnom odboru nađu Vladimir Novicki, Aleksandar Ivković, Dejan Mihailović i Petar Vranješ. Najviši organ kluba činiće još dva člana.

U kratkoj izjavi za zvaničan sajt kluba Ratkovica je izrazio zadovoljstvo što se ponovo nalazi u kolektivu koji je sa uspehom predvodio tokom dve sezone.

– Još od perioda kada sam bio trener dobro poznajem situaciju u klubu i gradu u kojem sam stekao brojne prijatelje. Po odlasku i dalje sam pomno pratio šta se dešava i sama ideja da pomognem u nešto drugačijoj ulozi mi se svidela. Želja je da se razvijamo kao klub koji će pronalaziti, ali i istrpeti mlade igrače što nije lak posao. Znam kako je to izgledalo u klubovima u kojima sam igrao i sigurno nas čeka mnogo izazova. Odmah krećemo sa novim projektom, ali je u uvodnoj sezoni teško očekivati spektakularne rezultate, jer je u centru pažnje stabilizacija. Šansu će sigurno dobiti i igrači iz mlađih selekcija i nadam se da ćemo zajedno nastaviti bogatu tradiciju koju Metalac ima u našoj košarci – poručio je Ratkovica.

U novim kontrolnim utakmicama ekipa Metalca će najpre u subotu gostovati lazarevačkoj Kolubari, dok u nedelju u 15 časova i 30 minuta u Halu sportova stiže ekipa Proma iz Donjeg Vakufa.

Prejaki Čačani

Košarkaši Metalca poraženi su i u četvtoj kontrolnoj utakmici od Čačka 94 rezultatom 75:61 (21:14, 19:21, 21:14, 14:12). Sastav trenera Đorđa Mićića solidno se predstavio u Hali sportova pokazavši da će imati dosta toga da ponudi u novoj sezoni Košarkaške lige Srvbije.

Iako obe ekipe na startu nisu napadački blistale gost je preko šuterski raspoloženih Dumića i Gojića već u prvom kvartalu stigao do prednosti koju je održavao tokom celog meča. Dosta toga nije štimalo na ovom duelu u napadu domaćih, a očigledno je da će bez plejmejkera i klasičnog centra teško moći da se suprostave tvrdim ekipama koje igraju angažovaniju odbranu. Tek na momente poenterski su se izdvojili Rutešić i Okeke, ali je čvrsta odbrana na spoljnim pozicijama Čačana u pozicionom napadu bila nepremostiva prepreka za ekipu Srđana Flajsa.

Važnu ulogu u čačanskom timu ove sezone imaće i bivši igrači Metalca Nemanja Todorović i Nikola Kočović.

METALAC: Rutešić 14, Vasić 8, Grković 5, Mrgić 4, Jokić 4, Okeke 18, Jović 4, Vujičić, Tamir 4, Obradović, Pajić.

Ovog vikenda igrači Metalca igraće dva kontrolna susreta, a već u subotu putuju u Lazarevac sastavu Kolubare.

 

Vujičić promašio pobedu

Košarkaši Metalca poraženi su od OKK Beograda rezultatom 82:80 (16:23, 24:19, 18:18, 24:20) u trećem pripremnom susretu pred start Košarkaške lige Srbije. Valjevski sastav je u zanimljivom i dramatičnom susretu u finišu mogao i do pobede, ali je nakon promašenog slobodnog bacanja Grkovića i ofanzivnog skoka Vujičić bio neprecizan van linije 6,75.

Rezultat je, kako se neretko kaže, u ovakvim ssuretima u drugom planu. Međutim, već od starta bila je prisutna velika želja na oba kraja parketa, a domaćin je u prvom delu bio bolji rival. Spoljni igrači uspevali su da prodorima dođu do lakih poena, a napadački ponovo se izdvojio centar Mrgić. Razlika je sve do finiša druge četvrtine bila dvocifrena, ali je ekipa Vuleta Avdalovića na krilima bivšeg igrača Metalca Luke Anđušića serijom poena stigla do priključka.

U nastavku publika je većim delom pratila izjednačenu borbu u kojoj su se rivali smenjivali u prednosti. Sve bolji je bio i Amerikanac Okeke, ali su sa druge strane pored Anđušića raspoloženi bili Mušicki i Srzentić. Kada je drugi pomenuti pogodio šut za tri poena minut pre kraja za 80:74, činilo se da je sve završeno, međutim domaćin se poenima Vujičića vratio u igru. Ostaje žal što bek nije bio i poslednji put precizan, jer bi trijumf mladom timu u teškoj situaciji nakon kraćeg trenažnog procesa značio i na samopouzdanju.

METALAC: Okeke 15, Tamir 4, Janković, Pajić, Jokić 7, Vujičić 13, Rutešić 9, Vasić, Jović 1, Grković 14, Mrgić 17, Obradović.

Dres Metalca u predstojećoj sezoni neće nositi Džejden Rej, koji je nakon samo nekoliko dana napustio Valjevo. Narednu proveru puleni Srđana Flajsa imaće protiv Čačka 94 u sredu u 18 časova i 30 minuta.

Bolja partija protiv novajlije

Košarkaši Metalca poraženi su od ekipe Mladosti iz Smederevske Palanke rezultatom 87:82 (19:22, 25:24, 26:14, 17:22) u drugom kontrolnom susretu pred start Košarkaške lige Srbije. Valjevski sastav je pružio nešto bolju partiju u odnosu na uvodni susret sa Zemuncima, a defanzivni problemi pod obručem, kao posledica nedostatka klasičnog centra, koštali su možda i trijumfa.

Od uvodnih minuta bilo je jasno da su puleni Srđana Flajsa rešeni da poprave utisak u odnosu na dan ranije. Znatno motivisaniji na oba kraja parketa predvođeni Mrgićem domaći su bili u minimalnoj prednosti, koju su sačuvali do velikog odmora. Serija poena novajlije u ligi početkom trećeg kvartala odredila je dalji tok meča. I pored želje da dođu do priključka i eventualnog preokreta Valjevci nisu uspeli u tome pa je gost predvođen Šparovićem priveo meč kraju u svoju korist.

Zbog povreda na ovom meču nije bilo Aleksandra Teofilovića i Vuka Karadžića.

METALAC: Janković 5, Rutešić 8, Vasić 10, Jokić 9, Grković 8, Mrgić 16, Jović 8, Vujičić 10, Pajić, Obradović, Rej 3, Okeke 5.

U narednom kontrolnom susretu rival košarkašima Metalca biće Kolubara iz Lazarevca.

Poraz od Zemunaca

Košarkaši Metalca poraženi su od zemunskog Borca rezultatom 82:70 (24:14, 26:11, 21:15, 11:30) u prvom kontrolnom susretu pre start nove sezone KLS-a.

Nakon samo dva dana priprema Valjevci u većem delu meča nisu uspeli da se suprostave Zemuncima. Nedostatak klasičnog centra u domaćem sastavu bio je očigledan, a sa druge strane tokom tri kvartala Beograđani su sve držali u svojim rukama. Tek u poslednjem periodu ekipa Metalca se napadački probudila i ublažila poraz u svojoj hali, mada rezultat u ovom delu priprema nije u centru pažnje. .

U susretu zatvorenog tipa aktuelnom sastavu domaćih suprostavili su se i bivši igrači Metalca Stefan Sinovec i Luka Pavlović, dok je deo stručnog štaba Borca i bivši strateg valjevskog kolektiva Siniša Matić.

METALAC: Rej 5, Okeke 9, Janković 6, Teofilović, Jović 9, Karadžić 2, Vasić 5, Grković 8, Rutešić 5, Vujičić 1, Jokić 12, Mrgić 10.

U isto vreme u valjevskoj dovrani u četvrtak će gostovati ekipa Mladosti iz Smederevske Palanke.

Metalac počeo pripreme

Košarkaši Metalca startovali su sa pripremama za novu sezonu Košarkaške lige Srbije. Nakon što su u poslednji čas uspeli da angažuju igrače Valjevci su devetog dana septembra počeli sa treninzima pred nova iskušenja u srpskom prvenstvu, a primarni cilj biće opstanak.

Na prvom treningu u „Hali sportova“ pod palicom Srđana Flajsa i pomoćnika Vladimira Panića pojavili su se Miloš Jović, Aleksandar Teofilović, Milutin Vujičić, Vuk Karadžić, Nemanja Janković, Stefan Vasić, Igor Jokić, Marko Grković, Bogdan Rutešić, Aleksandar Mrgić, Strahinja Jovanović, Vasilije Pajić i Vojin Obradović. Narednih dana ekipi bi trebalo da se priključe i Amerikanci Džejden Rej i Ikena Okeke, a očekuje se da do starta sezone Valjevci angažuju još jednog igrača na poziciji centra. Nema dileme da stručni štab čeka težak zadatak da za samo dvadesetak dana uigra ekipu pred gostovanje u Pančevu.

U kraćem vremenskom periodu valjevski sastav pokušaće da kroz kontrolne utakmice uigra kompletno nov tim u odnosu na minulu sezonu. Otežavajuća okolnost je i nešto teži raspored, jer će u prve četiri runde samo jednom igrati u „Hali sportova“ pa nema dileme da će momcima pomoć publike u nastavku sezone biti preko potrebna.