Defanzivne lekcije

Nakon dva poraza na startu sezone priliku da možda „brejkom“ poprave raspoloženje pred nove izazove košarkaši Metalca imaće protiv užičke Slobode. Uz veru da će ovaj tim imati dobru podršku ljubitelja košarke Valjevci su tokom sedmice pokušali da isprave evidentne greške iz druge runde, a odavno je poznato da će zbog svega što se dešavalo tokom leta biti potrebno vreme za pobede i slavlja.

Jedan od onih koji će sigurno imati veliku ulogu i na ovom meču je centar Nikola Marković, povratnik u srpsku košarku iz Rumunije.

– Želja je da promenimo pristup u odnosu na prethodnu utakmicu, što se pre svega odnosi na broj izgubljenih lopti. Moramo biti čvršći u odbrani i pratiti plan utakmice kako bismo došli do uvodnog trijumfa. Po povratku u našu ligu utisci su pozitivni, ekipe Zlatibora i Tamiša imaju određen kvalitet i školovane igrače, koji mogu da kazne protivničke greške – poručio je iskusni košarkaš.

Gostovanje u Velikom parku prvo je od dva uzastopna u ovom delu sezone, a svoja viđenja o protivniku koji ima polovičan skor izneo je i trener Đorđe Ilić.

– Reč je o neugodnoj ekipi, izuzetno dobroj na svom parketu. Krasi ih odlična centarska linija, ali i dva plejmejkera koji kontrolišu ritam utakmice. Igraju puno u tranziciji i očekujemo meč visokog intenziteta. Fokus tokom ove sedmice je bio na tome i sigurno će dosta toga zavisti od defanzivne tranzicije. Cele nedelje uopšte radimo na odbrani koja posebno u prvom poluvremenu protiv Zlatibora nije bila na zavidnom nivou pa se nadam da će to dati rezultat – poručio je Ilić

Susret između Slobode i Metalca na programu je u subotu u 18 časova, a interesantno je da će na klupi Užičana ponovo sedeti Vladimir Đokić.

Ubedljivi Čajetinci

Кošarkaši Metalca poraženi su od ekipe Zlatibora 88:76 (28:14, 24:22, 24:15, 12:25) u drugom kolu Кošarkaške lige Srbije. Gostujući tim od starta susreta nametnuo je svoj ritam i zasluženo stigao do druge ovosezonske pobede, a domaćinu ostaje da se što bolje pripremi za nastavak sezone i bar na papiru slabije rivale.

Već od starta videla se rešenost Čajetinaca da opravdaju ulogu favorita na prvom ovosezonskom gostovanju. Lakim poenima u reketu i iz kontranapada nakon agresivne odbrane nad spoljnim igračima Metalca prednost ekipe Strajina Nedovića za tili čas je bila dvocifrena, 17:5. Mnogo konfuzije u napadu Valjevaca protivnik je znalački koristio, pogađao iz svih pozicija, a jedino su Filips i Vudragović posle prodora prekidali dominaciju Zlatibora. U jednom momentu druge četvrtine na semaforu je stajalo čak 41:17, međutim pet vezanih poena Vudragovića u finišu dalo je nadu domaćima da mogu biti ravnopravni u nastavku.

I pored kratkog naleta fenomenalni Vujačić je uz pomoć Paunovića serijom poena sredinom trećeg kvartala praktično otklonio bilo kakvu dilemu vezanu za konačan ishod. Brojne izgubljene lopte Ikekea i Gambrela u potpunosti su poremetile napad domaćih pa je u jednom momentu na semaforu bilo i ubedljivih 74:47. I bivši igrač Metalca Brano Đukanović doprineo je novoj ubedljivoj pobedi, a sve što je domaćin uspeo je da ublaži drugi neuspeh.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Petar Vujačić sa 28 poena i sjajnim procentima šuta iz igre, dok su na drugoj strani Džeremaja Gambrel i Luka Vudragović ubacili po 20 koševa.

METALAC – ZLATIBOR 76:88  (14:28, 22:24, 15:24, 25:12)

Dvorana: Hala sportova. Gledalaca: 500.

METALAC: Okeke 8, Filips 16 (5as), Miličević, Rutešić 3, Mrgić 2, Gambrel 20, Marković 5, Pajić, Obradović, Grković 2, Lazić, Vudragović 20.

ZLATIBOR: Zahiragić 6, Paunović 9, Đorđević 3, Vujačić 28 (10-6 za tri), Glišić 9, Terzić, Đukanović 10, Matović, Smiljanić 5, Кovačević 5 (6sk), Joksimović 13 (6sk), Čorbić.

Hrabro na favorita

Iako su oni koji prate prilike u najkvalitetnijoj srpskoj ligi očekivali možda i lak posao za ekipu Tamiša u uvodnoj rundi pokazali su košarkaši Metalca da će imati šta da pokažu u nastavku sezone. Tačno sedam dana kasnije novi igrači kluba sa bogatom tradicijom predstaviće se domaćoj publici u susretu protiv favorizovanog Zlatibora.

Čajetinci su na dva fronta već upisali po jednu pobedu, a svestan snage protivnika je i mladi bek Luka Vudragović, koji je susret u Vršcu okončao sa 19 poena.

– Iza nas je zaista nesrećan poraz. Ponosan sam na način na koji smo se predstavili nakon samo nekoliko dana zajedničkog treninga i sedam igrača u rotaciji. Okrećemo se novim izazovima, a prvi sledeći je protiv Zlatibora, sigurno jedne od tri najbolje ekipe u Košarkaškoj ligi Srbije. Nadam se da ćemo napredovati kako sezona bude odmicala, saigrači se sjajno ponašaju na treninzima i ne sumnjam da će tako biti – poručio je mladi bek.

Trener Đorđe Ilić pozvao je lokalne simpatizere da se u što većem broju odazovu i podrže ekipu koja i dalje nije u potpunosti selektirana.

– Susret protiv Tamiša doneo nam je dosta toga i pozivnog i negativnog.  Izuzetno loše smo počeli i nekoliko minuta bili u grču, a posledica toga je nedostatak kontrolnih mečeva pred start sezone. U nastavku smo uspeli da im se suprostavimo u segmentu trčanja i ostaje žal što je u finišu ponestalo snage, naročito nakon pete lične greške Okekea. Čeka nas ekipa Zlatibora koja će i ove godine biti u vrhu tabele, pored napadačkog potencijala koji poseduju uspeli su Slobodu da svedu na ispod 60 poena što dovoljno govori o njihovoj odbrani. Na nama je da se psihološki najbolje moguće pripremimo i pokušamo da ispravimo greške u obe faze – rekao je Ilić.

Susret između Metalca i Zlatibora na programu je u subotu u 19 časova i 30 minuta, a ulaz u Halu sportova je besplatan.

Poraz u triler završnici

Košarkaši Metalca poraženi su od pančevačkog Tamiša rezultatom 85:84 (27:19, 20:24, 20:26, 18:15) u uvodnom kolu nove sezone Košarkaške lige Srbije. Renovirani valjevski sastav je sa sedam igrača u rotaciji na parketu bio blizu trijumfa na gostovanju u Vršcu, ali su Pančevci u finišu imali i više sreće za zasluženo slavlje.

Puleni Bojana Jovičića od starta su bili u prednosti, ali se ekipa Metalca nije predavala. Na krilima Gambrela koji je od starta pokazao da će biti veliko pojačanje u svakom momentu pronalazili su način da dođu do priključka. U poslednjoj četvrtini sastav Đorđa Ilića bio je u prednosti do same završnice kada je ipak ponestalo snage i koncentracije za pobedu.

Valjevci su imali čak 17 izgubljenih lopti, ali i čak osam skokova više od protivnika (39-31). Obe ekipe imale su po 12 asistencija, pa su kao što i rezultat govori na kraju nijanse presudile.

METALAC: Okeke 13, Miličević, Rutešić 8 (10sk), Mrgić 7, Gambrel 32  (6sk, 4as), Marković 5 (12sk), Pajić, Obućina, Grković, Vudragović 19.

U narednoj rundi košarkaši Metalca će na svom parketu ugostiti ekipu Zlatibora, koja je trijumfom počela sezonu u ABA 2 ligi.

Strpljivo ka rezultatima

Nakon više nego sadržajnog i teškog leta konačno će i valjevski ljubitelji košarke moći da uživaju u novim duelima potpuno renovirane ekipe Metalca. Posle dolaska novog rukovodstva došlo je i do promene na trenerskoj klupi pa će ekipu umesto Srđana Flajsa predvoditi Đorđe Ilić. U danu kada je klub i zvanično dogovorio saradanju sa iskusnim centrom Nikolom Markovićem, koji se vraća u srpsku košarku, jasno je da će zaljubljenici u gradu na Kolubari ponovo imati šta da vide na mečevima svojih ljubimaca.

Iako ne toliko poznat široj košarkaškoj javnosti u Valjevu Ilić je, kako kaže, spreman za novi izazov u karijeri odnosno mesto prvog trenera ekipe u KLS-u.

– Generalno, očekivanja u novoj sezoni odnose se pre svega na stabilizaciju kluba na svim nivoima. Svesni smo da predstoji duga i naporna sezona u kojoj će prevashodni cilj biti opstanak u Košarkaškoj ligi Srbije. Treba istaći i da još uvek radimo na kompletiranju ekipe koja će braniti boje Metalca. To nije tipično u ovom periodu godine, ali pokušaćemo da i sa tog aspekta angažujemo igrače koji će doprineti što boljim rezultatima – počeo je priču mladi trener.

Pogled na raspored pokazuje da košarkaše Metalca u prva četiri kola čeka izuzetno težak zadatak. Uvodno od ukupno tri gostovanja u pomenutom periodu je protiv Tamiša, dobro poznatog rivala u ovom rangu takmičenja.

– Kao i na svakom susretu u ovoj sezoni želja je da pružimo maksimum. Očekujem tešku i zahtevnu utakmicu protiv kluba koji već dugo godina igra ovaj rang takmičenja. Znajući kolegu koji je sada već iskusan trener čeka nas duel sa mnogo kontakta i trčanja. Nemamo previše informacija o protivniku, jer je odigrano nekoliko trening utakmica, pa nam je želja da u uvodnim kolima najpre obraćamo pažnju na našu igru. I dalje smo u fazi adaptacije jer sam u Valjevu samo nekoliko dana i verujem da će igrači u potpunosti prihvatiti moj sistem rada, što će u budućnosti dati i rezultate.

Činjenica da će od igrača koji su se predstavili na nekim ranijim kontrolnim susretima tu i dalje biti samo Okeke, Grković, Mrgić, Rutešić, kao i mladi Pajić i Obradović, sigurno znatno otežava posao novom rukovodstvu, ali i stručnom štabu. Vremena za nova uigravanja jednostavno nema.

– Sigurno je da rivali u novu sezonu ulaze znatno spremniji, jer su već oko dva meseca u trenažnom procesu. Na pripremnim susretima mogli su da se uvere u neke greške koje su u međuvremenu ispravljali. Mi smo od mog dolaska u klub za nekoliko dana odigrali jedan trening susret, koji nam je itekako pomogao. Nadam se da će valjevska košarkaška javnost imati strpljenje i podržati nas u želji da stabilizujemo klub koji ima bogatu tradiciju i prepoznatljivu publiku željnu kvalitetne košarke – završio je trener Valjevaca.

Prema informacijama koje smo dobili od Ilića i dalje nije poznato ko će biti novi kapiten Metalca, koji će predvoditi ekipu na prvom ovosezonskom izazovu u Vršcu u subotu od 18 časova.